Flespompoen soep met mais broodjes

By december 20, 2017Recepten

Butternut sop met mielie broodjies, vertaald: flespompoen soep met mais broodjes, is op en top Afrikaans. In Zuid-Afrika is het erg warm in de laatste maanden van het jaar, maar alsnog is dit recept een favoriet tijdens vele kerst etentjes. Deze soep is heerlijk romig en stevig, en door het gebruik van kerrie en kurkuma een beetje kruidig. Een gerecht om lekker mee op te warmen dat perfect is voor onze koude december dagen, vooral in combinatie met de licht zoete mais broodjes en een glas Chenin Blanc van Jacaranda.

Instructies

Bekijk de video hierboven voor een versimpelde weergave van onderstaande instructies.

Mais broodjes
  • Begin met de mais broodjes zodat deze alvast de oven in kunnen.
  • Meng alle ingrediënten (meel, mais, yoghurt, gecondenseerde melk, eieren, zout) door elkaar tot een deeg.
  • Smeer een muffin bakvorm met minstens 12 vormpjes in met boter.
  • Schep vervolgens de deeg in de bakvormpjes, maar let op: niet te vol want de broodjes rijzen erg.
  • Bak de broodjes 45 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden.
  • Als de broodjes wat verkleurd zijn mogen ze eruit.
Flespompoen soep
  • Schil en snij 1 flespompoen in blokjes.
  • Versnipper de 2 uien.
  • Snij de 2 aardappelen in blokjes.
  • Snij de appel in blokjes.
  • Snij en braad de kippendijen in hapklare stukjes.
  • Verhit 2 el boter in een diepe pan en fruit vervolgens de uien eerst.
  • Voeg al roerend de flespompoen, aardappel, appel, meel, kerrie, kurkuma, suiker, zout en peper toe.
  • Mix het geheel flink door elkaar.
  • Voeg hierna de kokosmelk en de kippenboullion toe.
  • Kook dit ongeveer 20 minuten op hoge temperatuur. Tip; prik met een vork in 1 van de pompoen blokjes, als deze zacht is is het klaar.
  • Verwijder het geheel van de hittebron en pureer tot een romig geheel.
  • Voeg als laatste de kippendijen stukjes toe.
  • Serveer met een scheutje koksroom en koriander.

 

Ingredienten (5 personen)

Mais broodjes
  • 500 gr zelfrijzend bakmeel
  • 450 gr mais uit blik
  • 250 gr gewone yoghurt
  • 400 gr gecondenseerde melk
  • 2 grote eieren
  • 1 tl zout
  • boter om de bakvorm mee in te smeren
Flespompoen soep
  • 1 flespompoen
  • 2 uien
  • 2 aardappelen
  • 1 zure appel
  • 1 el kerrie poeder
  • 1 el kurkuma poeder
  • 2 tl suiker
  • 2 el meel
  • 250 ml kokosmelk
  • 2 kippendijen
  • 1 l kippenboullion
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 2 el boter
  • scheutje koksroom
  • fijngesneden koriander (garnering)
Baie maklik, baie lekker!

HET LEKKERST MET

JACARANDA CHENIN BLANC

Pompoen combineert het beste met een frisse witte wijn, en volgens ons is de Chenin Blanc van Jacaranda met haar frisse zuren de perfecte tegenhanger voor deze romige flespompoen soep en de licht zoete maisbroodjes.

Bekijk dit product