Plukbrood bestaat in oneindige variaties, maar met kaas blijft toch het aller lekkerst. Gewoon met de handen eten is wel the way to go. Gecombineerd met een pittige versie van typisch Zuid-Afrikaanse Chakalaka, ook wel bekend als Sheba, heb je iets bijzonders op tafel staan. Chakalaka komt oorspronkelijk uit de townships van Johannesburg maar heeft haar weg naar vele tafels over het hele land gevonden. Bijna altijd verschillend per regio en per huishouden. Wij vinden haar heerlijk met ons plukbrood recept, en als wijn raden wij de Iswithi Pinotage van de Imbuko lijn aan.
Instructies
Bekijk de video hierboven voor een versimpelde weergave van onderstaande instructies.
Smeltkaas Plukbrood
- Snij het witte brood in stroken van ongeveer 2 cm tot net boven de onderkant (het is belangrijk dat de onderkant ongesneden blijft).
- Draai het brood een halfslag en snij opnieuw stroken van 2 cm tot net boven de bodem zodat er een ruit patroon ontstaat.
- Leg het brood op een ovenschaaltje met genoeg aluminium folie erin om hem te kunnen bedekken, maar wacht nog even met het laatste.
- Verdeel de kruidenboter als eerst evenredig over de gleuven.
- Verdeel daarna de cheddar en geitenkaas ook evenredig over de gleuven.
- Meng vervolgens de gesmolten roomboter, knoflook en bieslook tot een sausje en besprenkel het brood hiermee.
- Verdeel als laatste laag de geraspte kaas over het brood.
- Wikkel het brood in de aluminiumfolie zonder het aan te drukken en doe het geheel gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Spicy Chakalaka
- Verhit 1 el olijfolie in een kleine wokpan of iets dergelijks.
- Snij 1 grote witte ui in kleine blokjes en fruit deze.
- Pers 1 teen knoflook en doe deze erbij.
- Snij 2 tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe.
- Snij een halve chilipeper fijn, doe deze erbij en verhit het geheel eventjes.
- Voeg vervolgens 1 el sojasaus, 1 el chutney, 1 el tomatenpuree en wat zout en peper toe.
- Laat het geheel goed opwarmen tot het borrelt en roer het af en toe even om.
Baie maklik, baie lekker!
Ingredienten (4 personen)
Smeltkaas Plukbrood
- 1 ongesneden witbrood (TIP; Liefde & Passie vloerbrood verkrijgbaar bij Albert Heijn)
- 100 gr kruidenboter
- 250 gr cheddar (of 6 plakken)
- 250 gr geitenkaas
- 250 gr gesmolten roomboter
- 1 teen knoflook
- 2 el verse bieslook
- 250 gr geraspte kaas
Spicy Chakalaka
- 1 el olijfolie
- 1 witte ui
- 2 tomaten
- 1 el sojasaus
- 1 el chutney (Tip; Patak’s mango chutney verkrijgbaar bij Albert Heijn)
- 1 el tomatenpuree
- ½ chilipeper
- zout & peper
HET LEKKERST MET
IMBUKO ISWITHI PINOTAGE 2014
Het smeltkaas plukbrood met spicy chakalaka gerecht is het aller lekkerst met de Iswithi Pinotage van het Imbuko wijnhuis. De ietwat zoetere druif complimenteert vooral de lekker pittige chakalaka.